+36 30 279 9599 Hívjon minket bizalommal
info@randob.hu Küldjön emailt
Miskolc, Besenyői út 26-28 Itt talál minket

Legyen Ön is velünk együtt környezettudatos! Óvjuk Környezetünket!

Az ún. „természetes hűtőközegek”-kel való munkavégzés nem engedélyköteles, de ilyen esetben is be kell tartani a vonatkozó törvényeket, előírásokat, biztonsági szabályokat. Ilyen esetben is szükséges a megfelelő szakképesítés – megfelelő szintű hűtőgépszerelői végzettség- vagy ezzel egyenértékű szakképesítés. Ilyen anyagok pl. az ammónia, széndioxid, propán, izobután, stb.

A halogén tartalmú szénhidrogén hűtőközegekkel működő berendezések esetében a 310/2008 ( XII.20) kormány

rendelet, a 842/2006/EK, 1005/2009/EK Európai Uniós rendeletek az irányadóak. Ilyen a legtöbb forgalomban lévő hűtőközeg, pl: R134A, R410A, R407C stb. Ezek az anyagok erősen környezet szennyezőek, ezért el kell kerülni a környezetbe jutásukat.

Ezen hűtőközegek esetében a lefejtést csak a Nemzeti klímavèdelmi hatósàg nyilvántartási rendszerében szereplő minősített vállalkozás „F”-gáz kártyával rendelkező szerelője végezheti.

A lefejtés elvégzéséhez HLH-I. vagy HLH-II. vagy WEE-III cégminősítés szükséges. A lefejtést végző szerelőnek H-I, H-II, H-III vagy H-IV. minősítésű ún. fényképes kék kártyával kell rendelkezni.

 

Amennyiben a berendezése a 310/2008 kormány rendelet hatálya alá tartozó hűtőközeget tartalmaz, akkor a lefejtés után a hűtőközeg veszélyes hulladéknak számít, amelyet a veszélyes hulladékokra vonatkozó törvények szerint kell megsemmisíteni. A veszélyes hulladék megsemmisítéséért a törvény szerint a tulajdonos a felelős, meg kell győződnie arról, hogy a veszélyes hulladékot olyan szervezetnek adja át, akinek a kezelésre, megsemmisítésre engedélye van, és az erről szóló bizonylatot 10 évig kell megőrizni.

Ezért javasoljuk, hogy ilyen hűtőközeg esetén a gázt külön ne fejtesse le, hanem a már nem használható hűtőberendezést olyan vállalkozásnak adja le, amelynek a hűtőberendezések szétszereléséhez engedélye van.

Vállalkozasunk 7 éve foglalkozik hűtőközeg fejtéssel környezetünk megóvása érdekében.

Legyen Ön is környezettudatos!