+36 30 279 9599 Hívjon minket bizalommal
info@randob.hu Küldjön emailt
Miskolc, Besenyői út 26-28 Itt talál minket

8 fontos szempont, hogyan találjuk meg a megfelelő kivitelezőt!

Ha már eldöntötte, hogy néhány vállalkozó helyett inkább egy megbízható épületgépész kivitelezőre bízza a munkát, íme, 8 szempont, amelyek figyelembe vételével biztosan olyan vállalkozót választ, aki legalább olyan gondossággal áll a kivitelezéshez, mint Ön.

1. LEGYEN MÚLTJA

Ma már egyre másra nevezik ki magukat épületgépészeknek olyan vállalkozások, akiknek van pár alvállalkozója, de valódi tapasztalata nincs a szakmában.

Az épületgépészet tapasztalat nélkül ugyanis szinte biztos bukás!

De nem elég csak tapasztalattal rendelkeznie, annak a tapasztalatnak specifikusnak is kell lennie.

Összességében tehát legyen minimum 10 éves szakmai tapasztalata, és több 1000 m2-nyi specifikus kivitelezés a háta mögött.

2. SAJÁT MUNKAVÁLLALÓ

Nem elég a tapasztalat, ha nincs elég szakember. Az a jó, ha egy vállalatnál saját szakemberek is dolgoznak. Sok cég nem fizet alkalmazottakat, hanem amikor éppen munka adódik, felvesz ideiglenesen, vagy bérel más cégektől embereket. Ez miért nem a legjobb megoldás?

Mert a mindig változó csapat nem dolgozik összehangoltan, nem ismeri kellő mélységig a munkafolyamatokat. Ha bármilyen hiba van a kivitelezés során, annak kijavítása nehézkes lesz. Ez sok időt vesz igénybe, ami újból csak a kivitelezésre szánt időt növeli.

Mindenképpen megbízhatóbb az a cég, aki tud és akar saját munkavállalókat fizetni, hiszen ez nem csak azért előnyös, mert ismerik a gépeket, szerelvényeket, beépítendő anyagokat, hanem mert gyorsan tudnak haladni a munkával, és összeszokottan dolgoznak.

Egy külső szemlélőnek ez azt is jelenti, hogy a cégnek folyamatosan van annyi munkája, amiből a munkavállalókat ki tudja fizetni, azaz sokan megbíznak a cégben. Egy ilyen cég esetében a megrendelő is úgy érezheti, hogy biztonságban van.

3. ÁLLANDÓ ALVÁLLALKOZÓK

A kivitelezés Magyarországon úgy működik, hogy vannak saját munkavállalók és vannak olyan munkafázisok, amelyeket a cég alvállalkozókkal végeztet el. A kivitelező dolga és felelőssége, hogy a saját alkalmazottak és az alvállalkozók munkáját a lehető legoptimálisabb módon tudja összehangolni.

Azzal, hogy egy cég alvállalkozókat foglalkoztat még nincs semmi probléma! Azonban akkor igazán jó egy kivitelező, ha az alvállalkozói egy-egy munkafolyamatra mindig azonosak.

Ha állandó alvállalkozókkal dolgozik egy cég, az több szempontból is előnyös.

Egyrészt azt jelenti, hogy nem csapja be az alvállalkozóit és időben kifizeti őket, korrekt módon számol el velük, így az alvállalkozónak is megéri a kivitelezővel dolgozni.

4. ELŐFELTÉTEL MENTESSÉG

Egy igazi gépész minden munkafázist magára vállal.
Kerülendők az olyan cégeket, akik előfeltételeket szabnak.
Egy igazi kivitelező MINDENT megold.

5. PÉNZÜGYI STABILITÁS

Rendelkezzen megfelelő tőkèvel. Tudja megfinanszírozni az esetleges munkákat és hozzátartozó épületgépészeti berendezéseket.

6. SAJÁT GÉPJÀRMŰPARK

Rendelkezzen a kivitelező saját gépjàrműparkkal is, ha lehet minden munkafázishoz – esetünkben kivitelezés, üzemeltetés, karbantartás -, amelyet nem alvállalkozókkal végeztet.

Miért lényeges ez, ha a járműveket, gépeket bérelni is lehet?

Azért, mert az emberek többsége a saját dolgaira sokkal jobban ügyel, mint bárki máséra. Így jobb karbantartást kap a saját állomány, ezáltal kevésbe valószínű, hogy használat közben elromlanak, tehát gyors munkavégzést tesznek lehetővé, pontosan lehet tervezni velük. Ez érvényes a komoly szerszámkészletre is.

Másrészt, ha a kivitelező saját állománnyal rendelkezik, akkor azt pontosabban be is tudja osztani, azaz nem kell várni, mert épp máshol dolgoztak vele.

Mi több, azok a kivitelezők, akik a szállítást is saját gépjárművekkel oldják meg általában jobb áron tudják elvállalni a munkát.

Mindezeket figyelembe véve érdemes tehát saját gépjármű és szerszámparkkal rendelkező kivitelezőt választani.

7. SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉSEK

Azok az igazán előrelátó kivitelezők, akik nem csakhogy saját alkalmazottakkal dolgoznak, de nem hanyagolják el a munkatársaik szakmai képzését sem. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy visszaülteti őket az iskolapadba.

Szakmai továbbfejlődést jelenthet az, ha képzettebb kolléga mellé osztja be a kezdő munkatársat.

A szakmai képzés az új technikák elsajátítása miatt is fontos, de leginkább a már használt eljárások minél pontosabb és gyorsabb elsajátítása miatt lényeges. Így a kivitelezés során kevesebb az esély hibák elkövetésére, ezáltal az épület élettartama lényegesen hosszabb lehet.

8. GARANCIAVÁLLALÁS

A kivitelezők természetesen a törvény által előírt garanciát vállalják, de egy igazán kiemelkedő kivitelező ennél tovább megy!

Az a minimum, hogy a törvényi előírásokban szereplő garanciát vállalja, sőt, alapvető, hogy a szerződésben leírt határidő betartásáért is kezeskedik.

Ettől több dologra garanciát vállalni már kevesen mernek.

Ha ezen kevesek közül választ kivitelezőt, számíthat rá, hogy már csak a saját hírnevük megvédése érdekében is mindent meg fognak tenni azért, nehogy csalódást okozzanak Önnek, és az ígért garanciákat mind betartsák.

Ezeket a szempontokat figyelembe véve bizonyára ki tudja majd választani, az Önnek leginkább megfelelő épületgépész kivitelezőt!